Monday, 14 September 2015

Oh My Black Mission and Genoa Figgies

Looking good so far.... Wonder if I should cover the fruits with that net already in case got any jumping admirer.

Black Mission
Black Genoa
Black Mission

Macam lebih kurang aje daun n rupa buah nya. Lets see bila dah masak Black Mission should be black as compared to Genoa which is slightly reddish brown.

Sunday, 13 September 2015

Anggur Dalam Pasu Berbuah Lagi

Ok last time pokok anggur ni dah berbuah tapi hanya satu cluster and tak berapa menjadi which in the end I potong n buang. After that macam biasa...letak baja hijau n baja buah n botak kan n potong la branch yg kecik dari batang pensil. And hasilnya......

Pokok besar tu aje so takleh biar buah banyak.

cluster 1
Cluster 2

Thursday, 10 September 2015

Is this Butterfly in the making?

Cuba tengok...sebijik warna daun limau kapas yg di sayangi. Should I get rid of it or biar kan saje? Nampak macam butterfly dah nak jadi tapi tak tahu lah kalau bukan plak. Ada sesiapa tau benda apa ni?



Cantik pun yea rasa geli pun ada..eeeei pandai main nyorok nyorok yea 

Wednesday, 2 September 2015

Hobby Baru - Figs

Nursery dekat rumah ni memang menggoda every time pergi. Semalam n hari ni pergi sana tetiba nampak ada plak collection pokok figs yg kenet dan sudah berbuah. Apa lagi grab ajelah even though takde knowledge amende pun pasal figs. Geram tengok pokok punya pasal...ambik kau sampai 3 sekali I angkat. Kena study la plak pasal pokok ni..

Black Mission
Black Genoa
Black Genoa - geram kan nampak buah dia
Lemon Conadria
Lemon Conadria - yg ni still takde bayang buah or "ketam" as what the figgers are calling it.
All three imported dari Taiwan punya figs. Tak cukup ngan pokok, I order plak cuttings Masui and Green Jordan. Nak tengok menjadi tak kalau cuba tanam dari cuttings. Eeii...wish me luck ok. Excited gak ni.

Tuesday, 1 September 2015

Alahai Carrot Paris Top

Hehehee...setelah cuba menyemai berapa puluh kali dan dapat hidup akhirnya..inilah basil pertama. Jangan gelak!! Heheheee...alahai cenoni nya..