Tuesday, 1 December 2015

Yipee...Grapes Dah Masak!

Memang berbaloi. Just got to know this is IAC variety. Green n not black grapes as per the nursery's punya cakap masa mula mula beli. Memang manis cuma biji agak besar sikit. Apa apa pun memang puas la makan.



Besar juga gugus buah.


Served next to buah fig..heaven! Especially since datang dari pokok sendiri.

Nanti nak start pruning cuttings pokok grapes ni n semai batangnya. Kalau sesiapa berminat nak beli..sila la bagitau yea. 😊

Thursday, 12 November 2015

My First Buah Fig

Yummy!! I tell u...memang tak rugi tanam. Dah lah sedap bagus plak untuk kesihatan. Jamu mata yea...Anyway buah masa time hujan kalau tak lindung mostly akan tersenyum. Nasib still manis even tho saya petik belum 100% ranum.


Black Mission from Taiwan. Buah patut hitam tapi sebab dah ternganga saya petik jugak.

Black Mission - by right should be fully dark baru petik.

Black Genoa. Kalau masak ranum warna reddish chocolatey. Ni pun petik belum 100% ranum


Alhamdullilah...even tho not 100% masak the taste is still excellent. To me Black Mission punya taste is superior than Black Genoa..

Thursday, 29 October 2015

Thursday, 8 October 2015

Cerita Grapes Dalam Pot

Lagi.....seronok my darling one posing. Tak dapat bukak mata pun takpe because of the bright sun! Heheee...




Dua gugus menjadi this time. Hopefully manis.


Monday, 14 September 2015

Oh My Black Mission and Genoa Figgies

Looking good so far.... Wonder if I should cover the fruits with that net already in case got any jumping admirer.

Black Mission
Black Genoa
Black Mission

Macam lebih kurang aje daun n rupa buah nya. Lets see bila dah masak Black Mission should be black as compared to Genoa which is slightly reddish brown.

Sunday, 13 September 2015

Anggur Dalam Pasu Berbuah Lagi

Ok last time pokok anggur ni dah berbuah tapi hanya satu cluster and tak berapa menjadi which in the end I potong n buang. After that macam biasa...letak baja hijau n baja buah n botak kan n potong la branch yg kecik dari batang pensil. And hasilnya......

Pokok besar tu aje so takleh biar buah banyak.

cluster 1
Cluster 2

Thursday, 10 September 2015

Is this Butterfly in the making?

Cuba tengok...sebijik warna daun limau kapas yg di sayangi. Should I get rid of it or biar kan saje? Nampak macam butterfly dah nak jadi tapi tak tahu lah kalau bukan plak. Ada sesiapa tau benda apa ni?



Cantik pun yea rasa geli pun ada..eeeei pandai main nyorok nyorok yea 

Wednesday, 2 September 2015

Hobby Baru - Figs

Nursery dekat rumah ni memang menggoda every time pergi. Semalam n hari ni pergi sana tetiba nampak ada plak collection pokok figs yg kenet dan sudah berbuah. Apa lagi grab ajelah even though takde knowledge amende pun pasal figs. Geram tengok pokok punya pasal...ambik kau sampai 3 sekali I angkat. Kena study la plak pasal pokok ni..

Black Mission
Black Genoa
Black Genoa - geram kan nampak buah dia
Lemon Conadria
Lemon Conadria - yg ni still takde bayang buah or "ketam" as what the figgers are calling it.
All three imported dari Taiwan punya figs. Tak cukup ngan pokok, I order plak cuttings Masui and Green Jordan. Nak tengok menjadi tak kalau cuba tanam dari cuttings. Eeii...wish me luck ok. Excited gak ni.

Tuesday, 1 September 2015

Alahai Carrot Paris Top

Hehehee...setelah cuba menyemai berapa puluh kali dan dapat hidup akhirnya..inilah basil pertama. Jangan gelak!! Heheheee...alahai cenoni nya..





Thursday, 27 August 2015

Pisang Berangan Dah Berbuah!!

Heheheheee....suka suka. Betul cakap Diana Kebun Bahagia yg tak lama lagi pisang berangan akan berbuah. Masin mulut you...👍




I dah kerat tinggal 7 daun aje cos ada terbaca somewhere pokok pisang ni masa membesar biarkan 8 daun, bila start keluar buah potong daun tinggal 6 n masa dah potong jantung tinggalkan 4 aje supaya buah lagi best membesar. Pastu once dah keluar buah camni kena stop bagi baja. Tak tahulah betul ke tak...cuba ajelah yek.

Suka sangat sebab tak sangka pokok pisang tanam belakang rumah kat tanah seciput tu boleh membesar n berbuah. Alhamdullilah...rezeki.

Monday, 24 August 2015

Bunga Timun

I have lots of these somehow kat pokok dia...tapi sadly dok berbunga and then gugur aje memanjang. Any tips? So far dapat makan sebijik aje...




Friday, 21 August 2015

Carrot Paris Top n Raab Rappini

Rasa pokok carrot  ni bantut la..maybe bekas tak cukup dalam. Rasanya carrot top doesn't require bekas dalam dalam kan?



Anyway, yg ni plak I think its Raab Rappini. Florets yg macam broccoli tapi kecik kecik. Hopefully menjadi la nanti.

Need to add more soil.

Wednesday, 12 August 2015

Butterfly Pea @ Bunga Telang

Pagi ni petik bunga dengan my darling. Happy dia bila buat "kerja".
Anyway, bunga telang ni memang banyak khasiat dia @ Khasiat Telang 

Air biru!! Enjoy 👌

Tanam kat pagar aje



Birunyaaaaa....