Monday, 20 April 2015

Thai Basil n Kaduk Really Naik Junjung

Both dah membiak sampai tak terkawal rasanya. Dah berapa kali cabut n bagi kat my sis n sis in law etc.


Raised bed about 4 inches high. Bawah tu concrete tau. But alhamdullilah pokok yg di tanam segar
Thai basil ni I tanam kat raised bed yg buat sendiri aje but I guess the root doesn't go deep and boleh membiak ngan senang. Air pun tak require banyak and really tahan lasak.

This kaduk I started tanam pokok kecik aje dalam 2-3 batang panjang but look at how it grows now. Habis dia take over my mint punya side. Geram punya pasal all the sulur sulur yg menjulur nak merayap tu I cut aje. By doing that I rasa the kaduk langsung naik ke atas. Which is better right :)



Kaduk ni suka tempat lembab...that's why I decided tanam betul betul kat another raised bed i made bawah pili air. Hidup segar bugar.

Anyway, ada tak recipe simple yg boleh gunakan both this Thai basil n kaduk selain pada laksa, mieng kham n masak lemak? Hari tu buat masak lemak kaduk ngan ikan kering...tak tertelan rasanya sebab bau dia..masyallah..nak pengsan. Mungkin sebab I masak kaduk tu lama sangat kot..but still Kalau ada recipe lain please do share ok cos if not seriously I memang tak tahu nak buat apa with these two.

4 comments:

  1. Kat sini ada side rumput dah jadi kaduk...

    ReplyDelete
  2. buat keropok kaduk pun boleh, sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh boleh ye.. U mean terus goreng ke or salut tepung? Good idea nanti nak try for sure. Thanks for the idea

      Delete
    2. Idea ni dpt masa g air itam, ada satu gerai tu jual keropok bayam, keropok kaduk, keropok bunga telang dan keropok ulam raja, ya allah semua benda boleh makan kan, alhamdulillah, orang tu cakap, nak buat senang jer, basuh bersih2, sejat air, celup dengan bancuhan telur, salut tepung atau serbuk roti, ikut cita rasa kita, buat macam tempura pun boleh, memang sedap, no taste kaduk at all, i xboleh telan kaduk, bau boleh buat orang pengsan

      Delete